Nieuwe vloer in je garage? Egaliseer dan eerst je vloer

Mama & lifestyle

Als je overweegt om een nieuwe vloer in je garage te leggen, is het belangrijk om te beginnen met een goede voorbereiding. Een essentiële stap hierbij is het egaliseren van de vloer. Dit zorgt niet alleen voor een betere basis voor je nieuwe vloer, maar kan ook de levensduur en het uiterlijk ervan aanzienlijk verbeteren.

Wat houdt het egaliseren van je vloer in?

Egaliseren is het proces waarbij oneffenheden en onregelmatigheden van een vloeroppervlak worden verwijderd of opgevuld om een perfect vlakke basis te creëren. Dit wordt meestal gedaan met een egaliseermiddel, een soort vloeibare vloermortel die zichzelf niveleert. Het middel wordt over de bestaande vloer gegoten en verspreidt zich uit om alle gaten en scheuren te vullen, waarna het verhardt tot een glad en vlak oppervlak.

Wat zijn de voordelen van het egaliseren van je vloer?

Egaliseren biedt meerdere voordelen, vooral in een ruimte zoals een garage die vaak wordt blootgesteld aan zware belastingen en veel gebruik:

 • Duurzaamheid: Een egale vloer verdeelt de druk gelijkmatig, wat de kans op scheuren en beschadigingen in de toekomst vermindert.
 • Esthetiek: Een gladde ondergrond maakt de uiteindelijke vloerbedekking aantrekkelijker en professioneler.
 • Veiligheid: Het elimineren van oneffenheden vermindert het risico op struikelen of vallen.
 • Gemakkelijke installatie: Vloerbedekkingen zoals tegels, epoxy of vinyl leg je makkelijker en sneller op een geëgaliseerde ondergrond.
 • Betere hechting: Egaliseermiddelen zorgen voor een optimale hechting tussen de ondergrond en de nieuwe vloerbedekking.

Hoe moet je de vloer egaliseren?

Het egaliseren van een vloer is een stapsgewijs proces:

 1. Voorbereiding: Zorg dat de vloer schoon, droog en vrij van olie, vet of stof is. Repareer grote scheuren en gaten vooraf.
 2. Primer aanbrengen: Breng een primer aan om de hechting van het egaliseermiddel te verbeteren.
 3. Mengen van het egaliseermiddel: Meng het egaliseermiddel volgens de instructies van de fabrikant.
 4. Aanbrengen: Giet het mengsel uit over de vloer en verspreid het gelijkmatig met een rakel of troffel.
 5. Drogen: Laat het middel drogen volgens de opgegeven tijd, wat kan variëren van enkele uren tot een dag.

Kun je het gemakkelijk zelf doen of moet je het aan een professional overlaten?

Hoewel het mogelijk is om zelf je vloer te egaliseren, hangt de keuze af van je vaardigheden en het soort project:

 • Doe-het-zelf: Voor kleinere ruimtes en als je handig bent, kun je zelf een vloer egaliseren met de juiste materialen en gereedschappen. Er zijn veel handleidingen en tutorials beschikbaar die je kunnen helpen.
 • Professional: Voor grotere oppervlakken of als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden, is het aan te raden om een professional in te schakelen. Zij hebben de ervaring, gereedschappen en materialen om de klus snel en efficiënt uit te voeren.

Het egaliseren van je garagevloer is een belangrijke eerste stap in het renoveren van je garage. Met de juiste voorbereiding en aanpak zorg je voor een mooie en duurzame vloer die jarenlang mee kan gaan.