Waar ga jij wonen na een scheiding?

Mama & lifestyle

Je hoopt voor altijd samen te blijven met de liefde van je leven, maar soms spat het sprookje toch uiteen en besluiten jullie uit elkaar te gaan. Apart van elkaar gaan jullie je levens weer opbouwen en vaak betekent dit ook dat, wanneer je in een koophuis woont, het huis te koop gezet wordt. Maar, waar ga jij wonen zodra je niet meer in jullie ooit gezamenlijke huis kunt blijven wonen?

Gescheiden… waar kun je naartoe?

Een tijd geleden zat ik in de speeltuin op een bankje naast twee vriendinnen die elkaar na lange tijd toevallig troffen. Ze raakten aan de praat en ik ving op dat één van de vriendinnen plotseling van haar man had gehoord dat hij van haar wilde scheiden. Deze aankondiging kwam voor haar als donderslag bij heldere hemel. Terwijl zij emotioneel heel wat te verwerken had, moest zij ook nog eens een hoop praktische zaken regelen. Hun gezamenlijke huis ging in de verkoop en zij vertelde dat zij niet wist waar zij na de verkoop van hun huis kon gaan wonen met hun twee kinderen. Een ander huis of appartement kopen of particulier huren was voor haar niet mogelijk, ondanks dat zij een baan had. Ingeschreven bij de woningstichting stond zij niet. Waar kon zij naartoe met haar twee kinderen? Ze wist het niet.

Inschrijven voor een sociale huurwoning

Wat ze wel wist, was dat het heel goed is om jezelf in te schrijven voor een sociale huurwoning, ook al heb je een fijne relatie. Mocht je relatie stranden, dan heb je misschien al een aantal inschrijfjaren opgebouwd bij voor een sociale huurwoning. Ik kan dat alleen maar beamen. En wat kost het nu eigenlijk om ingeschreven te staan voor een huurwoning? Meestal ben je maar 10 tot 20 euro per jaar kwijt aan inschrijfgeld.

Ik ben ingeschreven bij de woningstichting

Maar hoe zit dat met mij? Kort nadat ik een appartement kocht met mijn vriend, besloot ik mij in te schrijven bij de woningstichting. Inmiddels sta ik maar liefst 13 jaar ingeschreven. En mijn vriend is ook ingeschreven, hetzij iets minder lang. Wij vonden het beiden een goed idee om ons in te schrijven voor het geval we de wens hadden of genoodzaakt waren om te verhuizen naar een sociale huurwoning. En jaren later leek het ons verstandig om ingeschreven te blijven staan, mocht ons bedrijf failliet gaan. Met een eigen bedrijf heb je immers nooit zekerheid. Een bijkomend voordeel van dat ik al zo lang ingeschreven sta is dat ik zou kunnen verhuizen naar een sociale huurwoning, mochten mijn vriend en ik uit elkaar gaan. Zeker omdat het voor mij niet mogelijk is om een huis te kopen of in de particuliere sector een woning te huren.

Tijdelijk inwonen bij je ouders

In mijn naaste omgeving heb ik meegemaakt dat een gescheiden vrouw meerdere maanden met haar kinderen bij haar ouders heeft ingewoond totdat zij via de urgentieregeling een sociale huurwoning kreeg toegewezen. Nu woonde zij in een gemeente waar de wachtrij voor een huurwoning erg meeviel, maar in sommige plaatsen en met name in de Randstad zijn de wachtlijsten een stuk langer. Daarom is het zeker niet onverstandig om je voor de zekerheid in te schrijven bij de woningstichting. Voor het inschrijfgeld hoef je het zeker niet te laten.

Ben jij gescheiden? Waar ging jij wonen na jouw scheiding? Kon jij direct een ander huis huren of kopen? Of kon jij in jullie gezamenlijke huis blijven wonen? Ik lees het graag bij de reacties.

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.