Veilig eten tijdens je zwangerschap: deze voedingsmiddelen kun je beter vermijden

Mama & lifestyle

Verse vis en rauwe schaaldieren goed vermijden

Verse vis lijkt gezond, toch zijn sommige vissoorten niet verstandig tijdens de zwangerschap. Bepaalde grote vissen zoals zwaardvis, haai, tonijn en makreel kunnen te veel zware metalen bevatten. Ook verse paling of sardines kun je beter niet nemen. Rauwe vis zoals sushi, oesters en garnalen kun je ook laten staan, net als rauwe of gerookte zalm, paling en haring. Rauwe vis kan de listeriabacterie bevatten of een besmetting veroorzaken. Gekookte vis uit blik of uit de diepvries kun je meestal wel eten als deze goed verhit is. Let wel op met krab en garnalen: deze zijn alleen veilig als ze goed gaar zijn. Controleer altijd of de vis door en door verhit is.

Let op met vlees, vleeswaren en leverproducten

Rauw vlees vormt een risico op toxoplasma en listeria. Eet daarom geen filet americain, carpaccio, rosbief, fricandeau of rauwe ham zoals serranoham of parmaham. Rookvlees dat niet verhit is, kun je ook beter laten liggen. Ook lever en leverproducten zoals leverworst en paté zijn niet veilig, omdat zij veel vitamine A bevatten. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je baby. Gebakken of gekookt vlees, zoals kip en biefstuk, is veilig als het goed gaar is en nergens nog rood is van binnen. Het gebruik van vleeswaren kan ook een risico zijn. Voorverpakte vleeswaren uit de supermarkt zoals kipfilet, ham en boterhamworst kun je na de houdbaarheidsdatum beter weggooien. Let er altijd op dat je vlees goed verwarmt en houd hygiëne tijdens het bereiden in de gaten.

Kaas, melk en zuivelproducten uit rauwe melk ontwijken

Kaas, melk en andere zuivelproducten kunnen risico’s geven als ze gemaakt zijn van rauwe melk. Rauwe melk is melk die niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd is, en kan bacteriën bevatten die slecht zijn voor zwangere vrouwen. Vooral zachte kazen zoals brie, camembert of roquefort zijn vaak gemaakt van rauwe melk. Je herkent rauwe melk op het etiket aan de woorden ‘au lait cru’ of ‘rauwmelks’. Nederlandse supermarktkazen zijn meestal veilig, omdat ze van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Kies bij twijfel voor harde gele kaas of producten waar op staat dat ze gepasteuriseerd zijn. Verse melk uit automaten op de boerderij is niet veilig. Melk uit de supermarkt kun je zonder zorgen drinken, want deze is altijd verhit. Yoghurt, vla, kwark en melk uit de winkel zijn veilig en kun je gerust eten.

Opletten met rauwe groenten, kiemgroenten en kant-en-klaarmaaltijden

Rauwe groenten eet je vaak zonder erbij na te denken, maar was ze altijd goed onder stromend water. Groenten uit de supermarkt in een zakje zitten soms vol listeriabacteriën, zeker als ze al een tijdje in de koelkast liggen. Kiemgroenten zoals taugé, alfalfakiemen en radijskiemen groeien in een vochtige omgeving en kunnen bacteriën bevatten. Eet kiemgroenten daarom alleen als ze goed zijn gebakken of gekookt. Eet je een kant-en-klare maaltijd, lasagne of soep? Warm deze dan altijd volledig op en zorg dat het overal in het gerecht heet is. Zo dood je vrijwel alle bacteriën.

Alcohol, cafeïne en sommige kruiden beperken of laten staan

Alcohol is niet veilig als je in verwachting bent. Het kan ernstige schade veroorzaken aan je ongeboren kindje. Drink daarom liever helemaal geen wijn, bier, sterke drank of alcoholvrije alternatieven met een klein beetje alcohol. Cafeïne kun je beperkt innemen. Te veel koffie, cola, energiedrank, matéthee of groene thee geeft een verhoogde kans op een laag geboortegewicht. Probeer maximaal twee kopjes koffie per dag te nemen en wees zuinig met frisdrank, thee en chocolade. Let ook op bijzondere kruiden en kruidenmiddelen. Zoethout, kaneel, gemberthee, anijsthee en venkelthee kun je af en toe drinken, maar liever niet alle dagen of in grote hoeveelheden. Kruidensupplementen en afslankthee kun je beter helemaal vermijden.

Meest gestelde vragen over voeding tijdens de zwangerschap

Mag ik zachte kaas eten als ik zwanger ben?
Zachte kazen kun je eten als ze van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Kaas gemaakt van rauwe melk kun je beter laten staan. Kijk op de verpakking naar de woorden ‘rauwmelk’ of ‘au lait cru’.

Hoe zit het met vis uit blik tijdens de zwangerschap?
Vis uit blik, zoals tonijn of zalm, is veilig als deze goed verhit is geweest voordat het in het blik ging. Je kunt dit af en toe eten. Neem liever niet te vaak vette vis zoals tonijn of makreel vanwege de hoeveelheid zware metalen.

Waarom geen rauw vlees eten als je zwanger bent?
Rauw vlees kan besmet zijn met toxoplasmose of listeria. Deze bacteriën en parasieten zijn gevaarlijk voor je ongeboren baby. Eet vlees daarom altijd goed gaar.

Mag ik salami of filet americain op mijn brood als ik zwanger ben?
Filet americain is rauw vlees en kun je beter niet eten als je zwanger bent. Ook salami kun je beter vermijden tenzij het door en door verhit is geweest.

Is het veilig om kruidenthee te drinken?
Kruidenthee zoals venkelthee, anijsthee of zoethoutthee kun je af en toe drinken maar niet in grote hoeveelheden. Wees voorzichtig met theeën waar veel kruiden in zitten en drink er niet te veel van.