Schoonmaakroutine: in 2 uur een brandschone en vetvrije keuken

Mama & lifestyle

Het schoonmaken van je keuken is figuurlijk niet de meest vette klus, daarentegen letterlijk helaas wel, maar het moet toch gebeuren. Wil je weten hoe je deze vervelende klus binnen twee uur geklaard hebt met als eindresultaat een brandschone en vetvrije keuken? Lees maar mee!

1. Keuken opruimen

2. Ammoniak als wondermiddel

Ammoniak is hét middel dat je nodig hebt om je keuken makkelijk, vrijwel zonder enige inspanning, vetvrij te krijgen. Je moet de keuken wel heel goed ventileren, want ammoniak zorgt voor hinderlijke en gevaarlijke dampen. Als je ammoniak laat intrekken, zul je zien dat zelfs ingebrande vetvlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

3. Sopje maken

Maak een sopje van allesreiniger, zoals Citronella, en voeg hieraan 2 à 3 eetlepels zilversoda, bijvoorbeeld van Tricel, toe. Roer je sopje goed door. Soda is een echte vetoplosser. Terwijl je aan het poetsen bent, voel je het vet gewoon verdwijnen.

4. Klaar voor het echte poetswerk!

5. Afzuigkap schoonmaken

Voor een goede brandveiligheid is het belangrijk om elke maand de roosters van je afzuigkap schoon te maken. Nu we het toch over de brandveiligheid hebben: test ook even of je brandmelder nog werkt. Je hoeft hiervoor alleen maar op het knopje op je brandmelder te drukken (wel even je oren dicht).

6. Fornuis schoonmaken

7. Koelkast schoonmaken

Niet vergeten tussendoor een schoon sopje te maken! Zeker als het al een tijdje geleden is dat je je keuken hebt schoongemaakt en/of je keuken erg vet is.

8. Keukenkastjes poetsen

9. Nog heel even, je bent bijna klaar met schoonmaken!

10. Restpuntjes

Zo, je keuken is weer brandschoon en vetvrij! Heb je roosters, bakplaten of gaspitten in een vuilniszak met ammoniak gedaan? Haal deze dan aan het eind van de dag eruit en spoel deze af. Eventueel vuil kun je er zo vanaf poetsen.

Heb je een kommetje ammoniak in de oven gezet? Ook dan moet je even wachten. Aan het einde van de dag haal je het kommetje eruit en poets je met een doekje zo je oven schoon.

Zorg ervoor dat je goed ventileert, want ammoniak zorgt voor schadelijke dampen!

Ik zou zeggen: geniet van je schone keuken en nu tijd om even te ontspannen met een heerlijk kopje thee!

Ben je ook benieuwd naar mijn schoonmaakroutine voor de rest van je huis? Die vind je hier.

Foto: Pixabay