10 x wat te doen na een succesvolle blogcarrière van meer dan 10 jaar met meer dan 100.000 pageviews per dag

Mama onderneemt

Bloggen, Werk & eigen bedrijf10 x wat te doen na een succesvolle blogcarrière van meer dan 10 jaar met meer dan 100.000 pageviews per dagbron

Eén van de blogs die ik met veel plezier volg, is de beautyblog van Cynthia (Miss Lipgloss). Gisteren schreef Cynthia dat ze na 10 jaar zeer succesvol bloggen het gevoel heeft dat ze een beetje stil staat en dat ze graag, zoals ze het zelf omschrijft,  “iets anders wilt, meer wilt, meer uitdaging wilt in haar werk of wellicht iets heel anders wilt”.  Ik ben erg benieuwd of en hoe Cynthia verder gaat met haar blog of dat ze een switch gaat maken en voor een nieuwe job kiest. Ik vraag mij af welke uitdagingen een goed vervolg zouden kunnen zijn op haar baan als beautyblogger.

Vaardigheden als blogger

Dat Cynthia over bepaalde skills beschikt, heeft zij ruimschoots bewezen. Anders kun je niet een blog helemaal vanaf de grond af opbouwen tot  een ontzettend goed bezocht blog en anders houd je het ook niet al 10 jaar vol. Eigenlijk beschikt elke blogger wel over zeer uiteenlopende skills. Zo heb je als blogger verschillende rollen en ben je verantwoordelijk voor het hele proces van A tot Z zoals het bouwen van een website, zorgen voor een optimale SEO, het bedenken van onderwerpen, het schrijven van teksten, fotograferen en soms ook filmen.

Mogelijke functies

In welke functies zou je kunnen uitblinken en jezelf onmisbaar kunnen maken met jouw unieke vaardigheden waar je als (beauty)blogger over beschikt?

1. Tekstschrijver of boekschrijver

Dit beroep ligt natuurlijk erg voor de hand. Na jaren bloggen heb je heel wat ervaring opgedaan met schrijven en kun je misschien wel als tekstschrijver aan de slag voor andere bedrijven. Denk aan teksten voor websites, brochures, helemaal los gaan in het schrijven van een eigen boek of je laten inhuren als ghostwriter. Je kunt voor een tekstbureau werken, maar je kunt ook zelf een tekstbureau starten.

2. Redacteur

In het verlengde van de vorige functie die ik noemde, maar dan als redacteur gave artikelen bedenken en schrijven voor een mooi magazine. Wat denk je van een spraakmakend blad als Linda of de Vogue? Misschien zoeken ze wel een redacteur voor de beautyrubriek? Of bedenk je liever de meest originele vragen als interviewer?

3. Docent

Bij instituten als LOI en NTI worden blogcursussen aangeboden. Misschien zijn deze cursussen wel heel populair en zoeken instituten als deze nog doorgewinterde bloggers zoals jij die als docent hun kennis willen doorgeven aan beginnende bloggers?

4. Websitebouwer

Door het bloggen weet je hoe je een website bouwt en hoe deze gevonden wordt door Google. Je bent op de hoogte van alle ins en outs wat betreft SEO en de kracht van social media en WordPress heeft geen geheimen meer voor jou. Als websitebouwer kun je nummer 1 websites maken voor andere particulieren of bedrijven in loondienst of als zelfstandig ondernemer.

5. Marketingmanager

Helemaal als je zo’n succesvol merk hebt weten neer te zetten, zoals Cynthia met Miss Lipgloss heeft gedaan, heb je super goede marketing skills. Ofwel je bent ermee geboren of je bent door de jaren heen een echte marketeer geworden. Pas als marketingmanager je vaardigheden toe bij bedrijven die misschien zelfs wel aansluiten bij het onderwerp wat jou het meeste aanspreekt of waar je blog over gaat. Als je een beautyblog hebt, dan is een bedrijf als L’Oréal misschien wel the place to be voor jou.

6. Eventmanager

Sommige bloggers (mede)organiseren zelfs een groots evenement. Zoals het I Love Beauty Event van Miss Lipgloss of de Beautygloss Party van Mascha van Beautygloss. Deze bloggers zijn dus niet alleen een kei in bloggen, maar ook succesvol in het organiseren van te gekke evenementen. Zij zouden zo aan de slag kunnen gaan als eventmanager.

7. TV presentatrice

OK, niet iedereen is in de wieg gelegd om een tv programma te presenteren. Niet iedereen heeft de looks van Lieke van Lexmond of Chantal Janzen. En lang niet iedereen voelt zich prettig voor de camera. Ik ben zelf pas begonnen met vloggen. Puur omdat ik het zo tof vind om te filmen en om vlogs te bewerken en niet omdat ik mezelf zo charming vind op beeld.  Maar sommige bloggers zien er echt uit als tv presentatrices in de dop met hun haar en make-up altijd tip top in orde en een vlotte babbel. Wie weet is er nog ruimte op tv voor een leuk beautyprogramma?

8. Model

Als blogger klinkt de term selfie jou niet onbekend in de oren. Je fotografeert jezelf zo vaak met voor en na foto’s van je make-up routine of met je allernieuwste outfit aan. Bang voor de camera ben jij allang niet meer. Sommige bloggers hebben een echte modellook. Wie weet kun jij je als model aanmelden bij een modellenbureau?

9. Fotograaf

Bij het vorige punt schreef ik al dat jij jouw camera zo vaak in je handen hebt. Je fotografeert je werkelijk suf. Je maakt niet alleen foto’s van jezelf, maar ook van producten die je reviewt of voor een plog. Het bewerken van foto’s is voor jou peanuts. En een professionele camera heb je al. Dus misschien kun je wel een nieuwe weg inslaan als fotograaf.

10. Visagist

Als beautyblogger ben jij dé specialist op het gebied van make-up. Je weet als geen ander welke producten the must haves zijn en hoe je jezelf kunt omtoveren tot een ware beauty. Sommige beautybloggers hebben zelfs een diploma van B Academy op zak. Waarom niet aan de slag gaan als visagist die modellen een verbluffende make-over geeft voor de runway van The Fashion Week?

Ik ben een beginnende blogger, dus ik ben voorlopig nog lang niet uitgeleerd en “klaar” met bloggen. Het succes van andere bloggers zal ik ook zeker niet evenaren, dat kan ik je op een briefje geven. Bovenstaande is op mij dus echt niet van toepassing. Maar wat als jij ooit wilt stoppen met bloggen en toe bent aan een volgende stap in jouw carrière, waar zou jouw hart naar uit gaan? Zou jouw volgende job in het verlengde van jouw blog liggen of juist helemaal niet? Ik lees het graag bij de reacties.