Een gps-horloge voor je kind: veilig of juist onveilig?

Kind & opvoeding

Toen mijn dochter alleen buiten mocht spelen, was dat in het begin best even spannend. We hadden haar op het hart gedrukt nooit met vreemden mee te gaan. Een veilig idee leek ons om een gps-horloge voor kinderen aan te schaffen. Zo konden we altijd zien waar onze dochter zou zijn. Zo’n smartwatch met gps-tracker zou niet alleen heel fijn zijn wanneer onze dochter kwijt zou zijn, ook kun je met een gps-horloge in de gaten houden of je kind bijvoorbeeld bij een vriendje of vriendinnetje is aangekomen. Met een gps-horloge kan je kind ook berichtjes naar je sturen (en jij naar je kind). Wat ook een voordeel van zo’n kinderhorloge met gps-tracker is, is dat je als ouder een melding krijgt wanneer je kind het horloge afdoet. Met sommige smartwatches met gps kan je kind zelfs bellen. Een ander voordeel is dat je kind een SOS signaal kan sturen wanneer het in nood is. Een geruststellende gedachte dat je kind je in zo’n situatie kan alarmeren, al hoop je natuurlijk dat je kind nooit in zo’n situatie terecht zal komen.  Ook al stonden we positief tegenover een gps-horloge, toch hebben we er nooit één gekocht. Het is er gewoonweg niet van gekomen.

Naar nu blijkt is dat helemaal niet erg. Zo veilig blijkt een aantal gps-horloges voor kinderen namelijk niet te zijn. Uit onderzoek van een Noorse consumentenorganisatie blijkt dat gps-horloges van het merk Gator en andere merken met de app SeTracker kwetsbaar zijn voor hackers en dus juist heel onveilig kunnen zijn voor je kind. Het blijkt dat mensen met slechte bedoelingen vanuit de hele wereld kunnen zien waar je kind is, de locatiegegevens van het gps-horloge kunnen gehackt en aangepast worden, je kind kan zelfs afgeluisterd worden en het is onduidelijk waar gegevens zoals eventuele foto’s en telefoonnummers naartoe gestuurd worden. Je gaat er als ouder in eerste instantie misschien vanuit dat het allemaal wel niet zo’n vaart zal lopen, maar het kan toch echt gebeuren. Met een smartwatch met gps-tracker loopt een kind deze risico’s. Daarnaast werkt de SOS-button niet altijd en kun je als ouder niet vertrouwen op de notificatie wanneer je kind een aangegeven zone overschrijdt.

In deze video wordt er meer over onveilige gps-horloges verteld:

Nu ik dit weet, zal ik niet zo snel een gps-horloge voor mijn kinderen kopen. Ook al kan zo’n smartwatch met gps-tracker best handig zijn. Hoe sta jij hierin als ouder? Zou jij een gps-horloge kopen voor je kind of juist niet? Misschien heeft je kind zelfs al een gps-horloge? Praat erover mee bij de reacties.