Kinderen bijziend door te lang op schermen van tablets en smartphones te kijken?

Kind & opvoeding

Afgelopen week las ik in de krant dat steeds meer kinderen bijziend worden door te lang kijken op schermen van tablets en smartphones. Maar ook het langdurig lezen van boeken is niet goed voor kinderogen. Wanneer een kind te lang op een scherm of in een boek kijkt, moet het oog voortdurend moeite doen om scherp te stellen. Hierdoor kan een oogbal buitensporig in de lengte gaan groeien, ovaal worden, en ontstaat bijziendheid. Het licht valt dan niet meer op de juiste plek op het oog en een kind ziet dan slechter in de verte.

Om bijziendheid tegen te gaan, zouden kinderen elke dag minimaal twee uur buiten moeten spelen. Wanneer een kind buitenspeelt, wordt door de invloed van daglicht dopamine aangemaakt en dit gaat de vervorming van de oogbol tegen. Behalve dat buitenspelen goed is voor je ogen, is het natuurlijk ook gezond om te bewegen en is het ook nog eens ontzettend leuk. Beter dan veel te lang aan het scherm van een tablet of smartphone vastgekleefd zitten. 

Een tip om bijziendheid bij kinderen zoveel mogelijk tegen te gaan, is de 20-20-2 regel. Deze regel staat voor 20 minuten schermtijd of het lezen van een boek gevolgd met 20 minuten in de verte kijken. Daarnaast zou een kind elke dag 2 uur moeten buitenspelen. Een goede regel, maar is deze ook haalbaar in mijn gezin? Mijn zoontje van vijf leest nog geen boeken en heeft ook nog geen smartphone, maar mijn dochter van negen wel. Bij mijn dochter probeer ik zoveel mogelijk de schermtijd in de gaten te houden. Van mij mag ze per dag maximaal 2 x 30 minuten op haar smartphone. Maar, ik geef toe, soms heb ik niet in de gaten dat ze op haar smartphone zit en wordt de schermtijd zomaar overschreden. Ik probeer er wel bovenop te zitten en bij mijn dochter erop te hameren dat te lang op je telefoon staren niet goed is voor je ogen.

Twee uur buitenspeeltijd per dag redden mijn kinderen net wel of net niet. In de schoolpauzes spelen ze vaak buiten, na thuiskomst spelen ze meestal binnen. We wonen nu nog in een appartement en de verkeerssituatie is niet heel veilig om buiten te spelen. Over een paar weken verhuizen we naar een kindvriendelijkere wijk. Ik heb ook al met mijn kinderen afgesproken dat ze dan uit school dagelijks even “moeten” buitenspelen, ook wanneer ze er geen zin in hebben. Een ander idee is om af en toe te gaan wandelen met mijn kinderen. Wij gaan namelijk wonen in een prachtig natuurgebied waar je heel goed kunt wandelen. Tijdens de avondvierdaagse vonden we het bovendien ook heel gezellig om samen te wandelen. 

Of het naar een scherm staren nu wel of niet goed is voor je ogen, het is sowieso goed om de schermtijd van je kind in de gaten te houden en je kind zoveel mogelijk buiten te laten spelen. Buitenspelen is niet alleen gezonder voor je kind, maar het is ook een stuk socialer dan in je slaapkamer op je smartphone zitten. De schermtijd houd je het beste niet alleen in de gaten wanneer je kind nog jong is, maar bij voorkeur zo lang mogelijk. Het groeiproces van een oog duurt namelijk totdat je kind 21 is. Bedenk ook dat wanneer je kind bijziend is, dat dit niet over gaat. 

Behalve dat ik de schermtijd van mijn kind zoveel mogelijk in de gaten houd, moet ik zelf ook proberen het juiste voorbeeld te geven door niet urenlang op mijn smartphone te zitten 🙂 

Houd jij de schermtijd van je kind ook in de gaten? Lukt dat goed of is dat soms best een uitdaging? Praat erover mee bij de reacties.